8.1.2023

Leipää kansalle

Ketogeenisessä ruokavaliossa henkilökohtainen kompastuskiveni on leipä. Ei sen takia että sitä erityisesti himoaisi aina, vaan sen takia että on kiva että leikkeleille ja rasvalle olisi joku mukavampi sisäänotto mekanismi. Katsottuani abaut 30h. videoita ja luettuani tonnitolkulla eri blogeja olen vihdoin saanut kasaan sen oman paahtoleipäreseptin, jota valmistan viikottain itselle popsittavaksi. Likimpänä resepti on Indigo Nili:n ohjetta.
Reseptistä tulee 1 kokonainen leipä, tarvittaessa taikinan voi kaksin tai kolminkertaistaa, mutta sillon kannattaa siirtyä järeämpään vatkaimeen.
Leipä paahtuu kauniisti. Maku on hieman vaisu, mutta tarkoitus tällä on enemmän olla toimitustapa muille aineille. Jos leipään haluaa oikeaa viljan makua, voi sekaan ropsauttaa ruokalusikallisen paahdettua kaurakuitua.

Kunnon ketopaahtis

140g kädenlämpöistä vettä
1tl hunajaa (tämä puhtaasti hiivalle ruuaksi. Hiilareita leipään ei tästä jää)
1tl, tai 1/2 pss hiivaa

kuivat aineet
50g munanvalkuais proteiinia/ kuivaa munanvalkuaista (itse käytän lähikaupasta löytyvää Munax valkuaisjauhoa)
1 rkl Arrowroot jauhoa (löytyy isompien kauppojen leivontahyllystä, käytetään suurusteena keto ruuissa. Jos ei saatavilla, korvaa ruokalusikallisella valkuaisjauhoa)
1tl gelatiinijauhetta
1rkl alluloosaa, tai 2tl ketosokeria
1/2 tl suolaa
Vaihtoehtoisena: 1 rkl paahdettua kaurakuitu jauhoa kuiviin aineisiin (tekee leivästä viljan makuisen, esim Hirvelän kaurakuitunen)

VIIMEISENÄ
1rkl munan keltuaista
vaihtoehtoiset
50g pakastettua voiraastetta (voi raastetaan ja pakastetaan)

Vaihe I
Sekoitetaan hiiva, vesi ja hunaja ja jätetään käynnistymään siksi aikaa että kuivat aineet saadaan sekaisin.

Vaihe II
Sekoita kuivat aineet: munanvalkuainen, arrowroot, gelatiini, makeutusaine ja suola.

Vaihe III
Kun hiiva kuplii, lisätään hiivalieju kuiviin aineisiin ja aletaan vatkaamaan käsivatkaimella. Vatkataan noin 5 min tai kunnes taikina on paksua kakkutaikinaa. Vatkaimen teriä nostaessa, valuva taikina jää näkymään loppumassan pinnalle.

Vaihe IV
Lisätään munankeiltuainen ja vaihtoehtoinen voiraaste. Vatkataan vain senverran että kaikki on sekaisin. Taikina alkaa lässähtää pikkuhiljaa kun siihen lisätään rasvaa. Kipataan taikina voideltuun silikoniseen-, tai paperilla suojattuun leipävuokaan.

Vaihe V
Leipä saa kohota noin tunnin lämpimässä paikassa. Kun tunti alkaa olla kulunut, lämmitetään uuni 150 C. Leipä paistuu päivästä ja kuun asennosta riippuen 12-25 min. Laita piippariin 8 min ja ala tarkistaa uunia ja leipää muutaman minuutin välein. Kun leipä on kohonnut, ruskea ja kiinteä, on se kypsä.

Leipä säilyy pöydällä saman aikaa kuin paahtoleipä, eli noin viikon.

Onnea keittiössä ja älä polta ittees.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti